Понякога хора, за които никой няма представа, вършат неща, които

...
 Понякога хора, за които никой няма представа, вършат неща, които
Коментари Харесай

Хакерландия

 „ Понякога хора, за които никой няма визия, правят неща, които никой не може да си показа ”. Поредното доказателство на тази гениална мисъл пристигна със стряскащата вест, че компютърен факир е пробил системата на Национална агенция за приходите и e източил данните на 5 милиона българи. Любопитна детайлност е, че създателят на фразата е идолът на всеки компютърен познавач - Алън Тюринг. А още по-интересно съвпадане е, че до момента в който България излизаше от първичния потрес на най-голямата хакерска офанзива, Англия върна на историческия фундамент хакерът, който завоюва Втората Световна война.
Тюринг, който разруши кодовете на немската „ Енигма ” и се смята за татко на актуалния компютър и изкуствения разсъдък, бе приет от Уинстън Чърчил за „ най-големия принос в успеха на съдружниците ”, само че по този начин и не получи приживе международно самопризнание. 7 години след края на войната бе упрекнат в хомосексуални контакти и с цел да отърве пандиза, одобри „ химическа кастрация “. Малко по-късно икономът му го откри мъртъв, с нахапана ябълка в ръка, а след това се оказва, че е токсичен с цианид.

Днес, 65 години по-късно, Bank of England избра гениалния математик всред 100 международни персони, с цел да украси банкнотата с най-висока номинална стойност в Обединеното кралство – 50 паунда, която ще пусне от 2021 година.

Каква ще е ориста на изтеклите масиви данни от пробитата система на Национална агенция за приходите, е мъчно да се планува. Подобно на жилищата, може да се трансформира в новия хакергейт. Но има възможност и да остане следващата загадка, заключена от непробиваем към този момент код дружно с прословутите офшорни сметки на политици и предприемачи. Предстои да забележим.

Доста бързо обаче се разгада шифъра кой е виновникът, а залавянето му направи смешни всички политически лакърдии за съветска хибридна война поради договорката за изтребителите. Оказа се, че става сума за наш бял хакер, чиято работа била да пази киберсигурността. Но както множеството от неговия отрасъл, младокът бил изкушен да се самодокаже в борбата с машините. И да се запише в дългата листа на БГ хакери, чиято международна популярност от дълго време е безспорна.

Лесното навлизане в данъчните масиви посредством системата за връщане на Данък добавена стойност от чужбина разклати цялата администрация. И размъти мозъците на градската десница, която се размечта за оставка на финансовия министър. Вцепени даже цифровия еврокомисар Мария Габриел. Няма друго пояснение за концепцията й да притегли европейски специалисти, с цел да решат казуса.

Европейски Съюз спецове ли са по-добри от БГ хакери? Това е или скъпо подучване за чужденците или смъртна засегнатост към нашите компютърни корифеи. Все отново, да не забравяме, че точно БГ хакер източи банковата сметка на великия Бил Гейтс. Заловеният Константин Кавръков, който получи прякора Краля, се оказа един от членовете на именитата в киберъндърграунда Българска хакерска група. Само преди няколко години стана ясно, че една от най-големите  презокеански компютърни измами е станала благодарение на наши спецове, които проникнали в система за електронна търговия и придобили 1,5 милиона концертни билети на стойност над 25 млн. $.

За това и не беше огромна изненада, че годишният отчет на американската телекомуникационна компания Verison, озаглавен Data Breach Investigation Report (DBIR) подреди нашите хакери на четвърто място по осъществени хакерски атаки още през 2013 година. А черната статистика сподели по какъв начин страната ни е изпреварена единствено от Китай, Румъния и Съединени американски щати, само че надалеч обратно са обичайно „ мощните “ в хакерската област Русия и Бразилия.

Този отчет разруши на пух и прахуляк изказванията на родните специалисти, че българските хакери понижават. Но разкри и още нещо - за доста от „ красивите мозъци ” родни са останали единствено имената. Такива вълшебници би трябвало да работят за България, сподели с горест министър председателят Борисов. Дали към този момент не е късно да ги върнем?

Беше време, когато киберфакирите ни влизаха в новинарска емисия на Македония с предизвестие да не основават изкуствени спорове сред съседските нации. Проникнаха и в уеб страницата на сръбска медия, дръзнала да разгласи шопската салата за техен патент. Но това беше още по времето, когато всички летяхме на крилата на новото еврочленство.

Сега патриотизмът на хакерите се изпари с политическата девалвацията на думата. И едната хвалба на премиера въобще не е задоволителна. За да се грижат за репутацията и киберсигурността на страната, той ще би трябвало да им задели пари. И то, като за вълшебници. Най-лесно ще е от енигматичните милиони, прахосвани всяка година за лелеяното електронно държавно управление. А с цел да е несъмнено - в английски лири. По-точно в „ тюринги ” – новите английски купюри. Без подозрение, ще разчетат знака. А кой знае, може един ден тези факири да открият и скъпия код за спасението на България. Бог не строи в прави линии, както споделяше Алън Тюринг.
 standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР